ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง การพัฒนาชุดตรวจเรียลไทม์พีซีอาร์เชิงปริมาณโดยใช้โพรบแบบใหม่ สำหรับการตรวจหา DNA ของสุกรอย่างรวดเร็วและละเอียดในผลิตภัณฑ์อาหาร
ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง ภาษาอังกฤษ Development of quantitative real-time PCR assay based on a novel probe for rapid and sensitive porcine DNA detection in food products.
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง ดร.พรพิมล มะหะหมัด นายฮาซัม เจะบากอ น.ส.สุกัญญา โสอุดร
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง ภาษาอังกฤษ Pornpimol Mahamad, Hasam Chebako, Sukanya So-audon
เจ้าของผลงานร่วม รศ.ดร.วินัย ดะห์ลัน
คำสำคัญ DNA porcine;Halal;Probe;Products
หน่วยงาน ศูนย์วิทยาศาสตร์ฮาลาล จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
ปีที่เผยแพร่ 2566
คำอธิบาย Porcine adulteration in Halal meat Products is a crucial issue in the fields of Halal forensic science according to procedures for Halal authentication. Therefore, a reliable technique for detection of porcine adulteration in food products is necessary in order to protect Muslim consumer. Real-time PCR with DNA based method have been considered the gold standard which fast and sensitive method to detect and quantify porcine DNA in food product. Present study aims to develop of real-time PCR assay base on the novel ZENTM double-quenched probe for more sensitive and specific detection of porcine DNA. The specificity of porcine DNA in this assay was confirmed against fourteen species. No cross amplification was detected with chicken, beef, sheep, duck, ostrich, goat, dog, cat, rat, snake, crocodile, frog, house and donkey. The detection limit of porcine DNA was 2 fg which decreased 10 time of SYBR green I base method. ZENTM double-quenched probes procedure is highly sensitive, specificity and rapid method for routine porcine detection and quantification in Halal food authentication.
กลุ่มการนำไปใช้ประโยชน์ ด้านวิชาการ
สาขาการวิจัย
  • วิทยาศาสตร์ธรรมชาติ
  • วิทยาศาสตร์ชีวภาพ
  • ชีววิทยา

ภาพที่เกี่ยวข้อง

เอกสารเพิ่มเติม

เรื่องที่เกี่ยวข้อง