ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง |
การระบุเนื้อสัตว์สี่ชนิดพร้อมกัน (วัว ไก่ ปลา และหมู) โดยใช้ Next Generation Sequencing (NGS) |
ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง ภาษาอังกฤษ |
Simultaneous Identification of Four Meat Species (cattle, chicken, fish, and pig) using Next Generation Sequencing (NGS) |
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง |
ซูไนนี มาหะมะ, ฮาซัม เจะบากอ |
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง ภาษาอังกฤษ |
Sunainee Mahama, Hasam Chebako |
เจ้าของผลงานร่วม |
รศ.ดร. วินัย ดะห์ลัน |
คำสำคัญ |
Next Generation Sequencing;Ion Torrent PGM;Halal species;meat species identification;ribosomal RNA |
หน่วยงาน |
ศูนย์วิทยาศาสตร์ฮาลาล จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
ปีที่เผยแพร่ |
2566 |
คำอธิบาย |
Meat adulteration has become a serious problem in global which directly affects to food consumers
and producers. Therefore, it requires a tool to authenticate meat species to ensure safety of food
products. Next generation sequencing (NGS) coupled with ribosomal RNA mitochondrial DNA gene
can be used to analyze mixture of meat species in multiple meat samples. Therefore, this study aims
to utilize NGS coupled with rRNA gene to identify 4 meat species (cattle, chicken, fish, and pig).
Three primer sets (12S-Ki, 16S-KH, and 16S-Ki) were used to amplify DNA from the four meat
species. All primer sets could be successfully amplified DNA fragments which corresponded to their
size expectation. 16S-KH showed better detection effect in all species comparing with others. While
the 12S-Ki and 16S-Ki could not be used to amplify in fish and chicken species. This may occur due
to mismatches between sequences of primers and annealed regions of these species. Library
construction of all PCR amplicons were prepared and sequenced by NGS. Amplicons amplified by
12S-Ki (fish) and 16SKi (chicken and fish) could not be mapped to the database because no PCR
amplicons could not be amplified. NGS coupled with 16S-KH was then evaluated for precision test.
The experimental precision was directly investigated comparing the results obtained from libraries
that derives from DNA of four meat species which separately amplified for 3 different runs. As
expected, the number and proportion of mapped reads between three different runs were also
concordant. The percentage of mapped reads ranged from 14.05% to 31.04%, 15.14% to 31.98%,
and 14.21% to 33.05% (1st, 2nd, and 3rd run, respectively). This demonstrated that NGS coupled
with rRNA mtDNA gene could be reliably implemented as a routine testing. This developed
technique can be applied to control and monitor meat adulterations in halal meat production and
industry. |
ข้อมูลเพิ่มเติม |
https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/82777979/513-libre.pdf?1648432275=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DSimultaneous_identification_of_four_meat.pdf&Expires=1683710157&Signature=Y8-AIjtdN~1ze9LZVs7poOR~f74zdtvugzhRx7c8snDzIFnK8nn3WzoThD4RuiHTdpgnYjObxYngn0bumGIEDHYHGqF7WNq-pUD21CZAAO3s3b7H5kB4rSvPxHIpQ54PsBdA9you5qv76yU24Ij6bxNHyhga3V~ILpvtACRzpfQ~dDEYM3lxViGXURm52CYJCl06TAoXTmLHCM2vBVUQQPjyQkuGa55eQZ-Rxh1BlxIgcCSjfvxIP7gaGdh7UEyQZaxRFE--jAGwFaV~4k-DP35l7Gp24l8HT5RjTfxsH-sUGlq-jERXpv-I3YSkXrKDWvelv9WImJYszl3FIuLWOg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
|
กลุ่มการนำไปใช้ประโยชน์ |
ด้านวิชาการ |
สาขาการวิจัย |
-
วิทยาศาสตร์ธรรมชาติ
-
วิทยาศาสตร์ชีวภาพ
-
ชีวเคมีและชีววิทยาโมเลกุล
|