ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง การวิเคราะห์ลักษณะเฉพาะของกรดไขมันและฤทธิ์ต้านการเน่าเสียของมันเทศสีม่วง (Ipomoea Batatas L.) ซึ่งเสริมด้วยน้ำมันเมล็ดเพริลลา (Perilla frutescens L. Britton)
ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง ภาษาอังกฤษ Characterization of fatty acid profiles and anti-scavenging activity of purple sweet potato (Ipomoea Batatas L.)-based custard fortified with perilla seed oil (Perilla frutescens L. Britton)
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง ซูไวบ๊ะ สุหลง ฮาซัม เจะบากอ
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง ภาษาอังกฤษ Suwaibah Sulong Hasam Chebako
เจ้าของผลงานร่วม ดร.นัจวา ยานยา สันติวรกุล รศ.ดร.วินัย ดะห์ลัน
คำสำคัญ fatty acid profiles;purple sweet potato (Ipomoea BatatasL. Lam);perilla seed oil (Perilla frutescensL. Britton)
หน่วยงาน ศูนย์วิทยาศาสตร์ฮาลาล จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
ปีที่เผยแพร่ 2566
คำอธิบาย matrixs consists of low-fat milk as main ingredients, purple sweet potato, perilla seed oil, butter, egg yolk, corn starch as well as monk fruit syrup. The aims of this research were to develop a heathy custard product, characterize the fatty acid profiles, anti-scavenging activity and sensory attribute of developed purple sweet potato-based custard fortified with perilla seed oil. The fatty acid profiles of the custard containing 3 % of perilla seed oil provides the highest amount of LA (17.32 %) and ALA (25.88 %). The custard formulation containing 1% of perilla seed oil provides the highest scores in all sensory attribute terms compare to other formulations containing perilla seed oil. The purple sweet potato-based custard containing perilla seed oil provides good antioxidant activities with percent inhibition by DPPH range from 29.8 to 35.1. The result indicates the concentration-dependent of perilla seed oil in the product. The custard developed in this study provides not only excellent source of polyunsaturated fatty acids but also excellent source of antioxidant agent.
ข้อมูลเพิ่มเติม https://proceeding.researchsynergypress.com/index.php/ihsatec/article/view/605
กลุ่มการนำไปใช้ประโยชน์ ด้านพาณิชย์
สาขาการวิจัย
  • วิทยาศาสตร์ธรรมชาติ
  • วิทยาศาสตร์เคมี
  • เคมีวิเคราะห์

ภาพที่เกี่ยวข้อง

เอกสารเพิ่มเติม

เรื่องที่เกี่ยวข้อง