ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง |
การวิเคราะห์ลักษณะเฉพาะของกรดไขมันและฤทธิ์ต้านการเน่าเสียของมันเทศสีม่วง (Ipomoea Batatas L.) ซึ่งเสริมด้วยน้ำมันเมล็ดเพริลลา (Perilla frutescens L. Britton) |
ชื่อโครงการวิจัย/ชื่อเรื่อง ภาษาอังกฤษ |
Characterization of fatty acid profiles and anti-scavenging activity of purple sweet potato (Ipomoea Batatas L.)-based custard fortified with perilla seed oil (Perilla frutescens L. Britton) |
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง |
ซูไวบ๊ะ สุหลง ฮาซัม เจะบากอ |
ชื่อนักวิจัย/ชื่อผู้แต่ง ภาษาอังกฤษ |
Suwaibah Sulong Hasam Chebako |
เจ้าของผลงานร่วม |
ดร.นัจวา ยานยา สันติวรกุล รศ.ดร.วินัย ดะห์ลัน |
คำสำคัญ |
fatty acid profiles;purple sweet potato (Ipomoea BatatasL. Lam);perilla seed oil (Perilla frutescensL. Britton) |
หน่วยงาน |
ศูนย์วิทยาศาสตร์ฮาลาล จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
ปีที่เผยแพร่ |
2566 |
คำอธิบาย |
matrixs consists of low-fat milk as main ingredients, purple sweet potato, perilla seed oil, butter, egg yolk, corn starch as well as monk fruit syrup. The aims of this research were to develop a heathy custard product, characterize the fatty acid profiles, anti-scavenging activity and sensory attribute of developed purple sweet potato-based custard fortified with perilla seed oil. The fatty acid profiles of the custard containing 3 % of perilla seed oil provides the highest amount of LA (17.32 %) and ALA (25.88 %). The custard formulation containing 1% of perilla seed oil provides the highest scores in all sensory attribute terms compare to other formulations containing perilla seed oil. The purple sweet potato-based custard containing perilla seed oil provides good antioxidant activities with percent inhibition by DPPH range from 29.8 to 35.1. The result indicates the concentration-dependent of perilla seed oil in the product. The custard developed in this study provides not only excellent source of polyunsaturated fatty acids but also excellent source of antioxidant agent. |
ข้อมูลเพิ่มเติม |
https://proceeding.researchsynergypress.com/index.php/ihsatec/article/view/605
|
กลุ่มการนำไปใช้ประโยชน์ |
ด้านพาณิชย์ |
สาขาการวิจัย |
-
วิทยาศาสตร์ธรรมชาติ
-
วิทยาศาสตร์เคมี
-
เคมีวิเคราะห์
|